Christchurch CityMall

CLIENT

Christchurch City Council 

DATE

2006 - 2009 

A premier CBD revitalisation - being one of the most complex and sophisticated centre city redevelopment projects undertaken in New Zealand, this project included urban design and streetscape upgrades to the existing Cashel Street pedestrian mall and several blocks of adjacent retail-oriented streets. 

This premium inner city project was the urban design and streetscape flagship of the Central Revitalisation project prior to the earthquakes. Starting in 2006, an 18 month period was spent on comprehensive consultation, site investigation, testing and conceptual design work, prior to forming an innovative Alliance contract for the delivery. Delivered by an Alliance contract with Downer contractors and Council on time and under budget by upwards of $1m. We worked with Council operational staff to create a maintenance regime and contract for on going operation and care. 

Sustainability was integral to the project and across the range of elements from sourcing local materials to reusing debris to including long life elements. The timber for the decking and seating was sourced from renewable plantations and the stone paving quarried from South Canterbury. The streetscape included artworks and interpretation/ information panels. 

Our role was as project lead and to provide urban design and landscape architectural services. This included stakeholder engagement; cost estimation; concept, developed and detailed design; tendering and procurement; and contract administration. Our team worked with Councillors, Council departments, landowners, retailers and public stakeholders. 

AWARDS

2010 New Zealand Institute of Landscape Architects (NZILA) Gold Award: Urban Design 

2008 New Zealand Institute of Landscape Architects (NZILA) Silver Award: Planning 

“A project promoted as the flagship element for Christchurch City revitalisation. A series of pedestrian-oriented streets and spaces that reflect the “garden city spirit of Christchurch.” The design is the result of a special public consultation process, including the use of communication specialists. The project shows how high quality communication can engage public interest and obtain support for landscape design. It included an innovative consultation approach, regular communication and information updates, and superior graphics technology.” 2008 Awards Citation.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates on special projects, awards and publications.